Een Assessment voor je eigen inzicht persoonlijke ontwikkeling

THOBS Assessment is het assessmentbureau waarbij je terecht kunt voor alle vraagstukken omtrent de baanselectie, loopbaan en ontwikkeling.
Gevestigd in Alkmaar maken wij gebruik van gecertificeerde instrumenten. Dit zijn dé assessmentinstrumenten van de wereldleider in psychometrische tests en vragenlijsten.
Zo ben je verzekerd van het beste gereedschap waarmee een gefundeerd antwoord gegeven wordt op vragen met betrekking tot o.a. selectie, loopbaan en ontwikkeling.

Benieuwd naar het hoe?

Neem dan contact op met een van de adviseurs/assessoren? Klik hier
Of lees eerst meer over:

Natuurlijk bedienen wij ook: Heerhugowaard, Koedijk, Broek op Langedijk, Spierdijk, Heiloo, Castricum, Limmen etc. Dit doen wij vanuit ons kantoor te Alkmaar maar komen desgewenst persoonlijk bij je langs, de assessments worden echter op ons kantoor afgenomen.

Wat is een assessment?

Een assessment is een grote noemer voor het meten van je capaciteiten, karakter en of potentie met betrekking tot het doel waarvoor het assessment wordt afgenomen. Dat kan zijn een baan, toetreding tot een opleiding, loopbaanontwikkeling tot zelfs relatione matches.

Wat voor soorten assessments zijn er?
Er zijn enorm veel soorten assesments en welke je nodig hebt is afhankelijk van het doel. Grofweg kennen wij drie stromingen.

Uit welke onderdelen bestaat een assessment?

Selectie Assessment

Dit assessment is er voor om een besluit te kunnen nemen of de professional geschikt is voor een bepaalde functie en of om te weten op welke punten ontwikkeling of training nodig is om de totale effectiviteit van de professional te vergroten.

Uitgangspunt

Uitgangspunt voor ieder assessment zijn de functiespecificaties. Wat zijn de ‘must-haves’ en de nice-to-haves. Zo worden er gewichten aan de competenties gehangen en kunnen we het assessment op maat maken. Om te weten in welke mate kandidaten over de betreffende competenties beschikken vullen ze vooraf en online een Persoonlijkheidsvragenlijst in, de OPQ32.

Het assessment duurt meestal een dagdeel en omvat:

 • een diepte interview
 • capaciteitentests
 • een rollenspel

Assessmentinstrumenten

Diepte interview
Tijdens het assessment worden de uitkomsten van de persoonlijkheidsvragenlijst in een diepte interview nader toegelicht of verduidelijkt. De kandidaat wordt gevraagd:

 • Situaties te noemen
 • de Taak die hij in de betreffende situatie had
 • de Actie(s) die hij genomen heeft
 • het Resultaat van deze actie(s)
 • hoe hij op de situatieReflecteert (terugblikt)

Capaciteitentests
Deze tests geven een duidelijk beeld van iemands werk- en denkniveau. Zaken die getest kunnen worden zijn:

 • procesmatig inzicht
 • cijfermatig inzicht
 • verbaal analytisch vermogen
 • ruimtelijk inzicht

Desgewenst wordt de rapportage in een adviesgesprek mondeling aan u toegelicht. Wilt u vrijblijvend een offerte of meer informatie neem dan Contact met ons op.

Rollenspel
Een rollenspel is om zoveel als mogelijk te toetsen of hoe iemand in een praktijksituatie reageert. Bijvoorbeeld die van een klagende klant of een ongemotiveerde collega. Een acteur speelt de klant of medewerker en de assessor observeert het gedrag van de kandidaat tijdens het rollenspel en beoordeelt dit in relatie tot het voor de functie noodzakelijke gedrag. De kandidaat krijgt feedback op zijn optreden van zowel de acteur als de assessor.

Wil je meer weten of een assessment inplannen? Neem dan contact op met een van de adviseurs/assessoren.

Beroepsasessment

Het doel van het beroepsassessment / Loopbaanonderzoek en –advies is om een onderbouwd advies te geven bij de keuze van een loopbaan-/beroepsrichting en een eventuele opleiding of cursus.

Resultaat: De professional ontvangt een uitgebreide rapportage met de samenvatting en de conclusies van het loopbaantraject. Er wordt een actieplan ten aanzien van de toekomst opgesteld en eventueel een advies voor een passende opleiding gegeven. Ook worden er tips ten aanzien van solliciteren gegeven.

Trajectopzet en -inhoud

 1. Diagnostische intake/startinterview
 2. Psychodiagnostisch testonderzoek. Daarbij worden de volgende testonderdelen afgenomen; Capaciteiten- en beroepskeuzetestTestbespreking
  Thuisopdrachten.
 3. Exploratief interview. Bespreking van de thuisopdrachten en diepte interview
 4. Veldonderzoek arbeidsmarktoriëntatie.
 5. Eindgesprek. Persoonlijk actieplan, sollicitatietips en afstemming over de eindrapportage.
 6. Overhandigen van een duidelijk en uitgebreid loopbaanadviesrapport.

Wil je meer weten of een assessment inplannen? Neem dan contact op met een van de adviseurs/assessoren.

Het ontwikkel assessment

Doel is de professional inzicht te geven in zijn ontwikkelpunten en de ontwikkelbaarheid ervan, zodat iemand succesvoller kan zijn in de uitoefening van de functie?

Hoe doen wij dat?

Persoonlijkheidsvragenlijst
Om te weten over welke competenties de kandidaat beschikt (en in welke mate) vult hij een Persoonlijkheidsvragenlijst in, de OPQ32. Dit kan online, op ieder gewenst moment en plaats.

Diepte interview
Tijdens de assessment dag worden de uitkomsten van de Persoonlijkheidsvragenlijst in een diepte interview nader toegelicht of verduidelijkt. Hiervoor hanteren we de zgn. STARR methode. De kandidaat wordt gevraagd:

 • Situaties te noemen
 • de Taak die hij in de betreffende situatie had
 • de Actie(s) die hij genomen heeft
 • het Resultaat van deze actie(s)
 • hoe hij op de situatie Reflecteert (terugblikt)

Resultaat: De professional ontvangt een uitgebreide rapportage met de samenvatting en de conclusies van het ontwikkeltraject. Er wordt een actieplan ten aanzien van de toekomst opgesteld en eventueel een advies voor een passende opleiding gegeven.

Assessment oefenen

Wij krijgen vaak de vraag “kan ik mij nog voorbereiden op het assessment?” en dat antwoord is JA. resultaten worden hiermee, al is het slechts zeer beperkt, beïnvloed en dus hebben veel assessoren dat liever niet. Maar voorbereiden is ook een kwaliteit dus moet je dit meewegen. Wel kun je je afvragen wat je er zelf aan hebt. De verschillen zullen marginaal zijn. Je wordt bijvoorbeeld niet opeens slimmer! Wel geeft het je meer rust en vertrouwen richting de testen toe en dat is echt iets waard. Je verschijnt hierdoor vaak fitter aan de start en herkent het doel van de opdrachten sneller.

Waar moet een assessment aan voldoen?

In de basis moeten zij valide en betrouwbaar zijn. Kortom meten ze wat ze moeten meten en als je de test nogmaals uitvoert komt er dan hetzelfde resultaat uit. Om hieraan te voldoen zijn wetenschappers dagelijks bezig om hier zorg voor te dragen. Daarom zijn de gecertificeerde test dan ook vaak duur maar weet je dat als je de vraag krijgt “lees jij stripverhalen?” daar echt over na is gedacht.

arbeidsmarktspecialisten

THOBS Career Development

“Jouw toekomst in vertrouwde handen”

Your "nature" as the key to your future